Ajankohtaista

Tuotantohävikki – ammattikeittiöiden vaiettu ongelma (ja kolme ratkaisua siihen)

9.09.2019|

Hotelleista ja ravintoloista kirjoitetaan aikaisempaa enemmän myös ympäristöystävällisten toimintatapojen näkökulmasta, mikä on hieno asia. Vettä, energiaa ja ruokaa kuluu hotelleissa, kylpylöissä ja ravintoloissa suuret määrät vuoden jokaisena päivänä. Hävikkisilmälasien läpi juttuja lukiessani en voi kuitenkaan olla huomaamatta ammottavaa aukkoa, joka toimittajilta jää usein kyseenalaistamatta. On totta, että buffet-tarjoilussa tulee verraten paljon ruokahävikkiä asiakkaiden lautasilta – lomalaisilta enemmän kuin liikematkailijoilta tai vaikkapa työpaikan lounasruokalassa. Asiakashävikin lisäksi linjastotarjoilussa, esimerkiksi aamiaisbuffetissa tai risteilyaluksen seisovassa pöydässä, jää kuitenkin huomattavat määrät ruokaa myös tarjolle. Mitä [...]

Sodexon pilottihankkeessa hyödynnetään Hävikkimestaria

5.03.2019|

Sodexon ravintoloissa on lokakuusta lähtien hyödynnetty Hävikkimestaria ruokahävikin minimoimisessa. Hävikkimestarin käytännöllisyys on ilahduttanut henkilökuntaa ja se on koettu muutenkin käyttäjäystävälliseksi palveluksi, josta saadut raportit ovat helposti ymmärrettävässä ja hyödynnettävässä muodossa. Keittiöhävikin määrää on mitattu lokakuusta lähtien kolmessa Sodexon toimipisteessä: Tampereen teknillisessä yliopistossa, Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa ja Turun yliopistossa Medisiina D:ssä. Lue koko artikkeli täältä.

Hävikkimestarin lautashävikki-sovellus mukana SLUSHissa

27.02.2019|

Joulukuussa olimme mukana SLUSHissa, joka on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Euroopan johtavista kasvuyritystapahtumista. Se on myös vuoden suurimpia tapahtumia, joissa L&T:n Tapahtumapalvelut on mukana. Erityisenä lisänä paikalla oli lautashävikkipiste. Lautashävikkivaa’alla asiakkaat saivat halutessaan punnita oman hävikkinsä grammoissa ja suhteuttaa sen keskimääräiseen hävikkiin per asiakas. Ruokahävikki herätti kiinnostusta ja punnitsijat jäivät myös juttelemaan aiheesta asiantuntijoidemme kanssa. Kysyimme ruokailijoilta myös syytä ruuan jäämiseen lautaselle, koska pelkkä tieto hävikin painosta ei vielä auta kehittämään toimintaa. Kun opitaan, onko annoskoko sopiva ja ruuan koostumus [...]

Espoo Catering pienensi ruokahävikkiään Hävikkimestarin avulla

27.02.2019|

Hävikkimestarin pilottikokeilussa  kolmessa koulussa ja kolmessa päiväkodissa ruokahävikki väheni 36 prosenttia, ja euromääräisesti kustannuksia säästyi 40 prosenttia. Tuloksiin oltiin todella tyytyväisiä. Linjastotyyppisessä ruokailussa suurin haaste on päivittäinen asiakasmäärän ennakointi ja oikean ruokamäärän valmistus. Poissaolot vaikuttavat, ja eri ruokalajit maistuvat alakoululaisille eri lailla. Hävikkimestari auttaa keittiöitä ruokalistojen suunnittelussa ja ennakoinnissa: oikean tiedon varassa tilaukset on helpompi mitoittaa oikein. Lue koko artikkeli Espoo Cateringin kokeilusta täältä. 

Kalenterikarjun uusin postaus kertoo Hävikkimestarista

13.09.2018|

Kalenterikarju on kestävään kehitykseen ja kestävään arkeen uskova suosittu vaikuttajamarkkinoinnin ammattilainen eli blogisti ja tubettaja, jonka sydäntä lähellä on myös hävikki. Hänen uusimmassa postauksessaan kerrotaankin Hävikkimestarista sekä ravintoloista, joissa sitä käytetään. Kalenterikarju valottaa myös ruokahävikin syntyä sekä yrittää miettiä, mihin kaikkeen ruokahävikki vaikuttaa. Katso Kalenteri Karjun video täältä!

Hävikkiviikon kunniaksi ruokahävikkiä vastaan taisteleville ravintoloille oma merkki

10.09.2018|

Lassila & Tikanoja julkaisee oman tunnisteen ravintoloille, jotka taistelevat ruokahävikkiä vastaan. Hävikkiviikon alussa lanseerattavan tarran avulla asiakkaat voivat helposti tunnistaa ravintolat, joissa minimoidaan ruokahävikkiä Hävikkimestari-palvelun avulla. L&T myöntää tunnisteen ravintoloille, joissa on käytössä Hävikkimestari-sovellus. "Asiakkaamme kysyivät, miten he voisivat osoittaa oman hävikkityönsä ja sen, että he toimivat vastuullisesti. Aloimme miettiä vaihtoehtoja ja päädyimme siihen, että tarra on helppo kiinnittää esimerkiksi ravintolan oveen. Kuluttajat ovat tänä päivänä yhä tarkempia siitä, että heidän käyttämänsä palvelut ja tavarat on tuotettu vastuullisesti, mikä on [...]

Hävikkimestarista asiaa ProResto-lehdessä!

6.09.2018|

Uusimmassa ProResto-lehdessä käsitellään ruokahävikkiä, sen syitä ja seurauksia ja keinoja hävikin minimoimiseen. Hävikkimestari on yksi hyvä keino vähentää ruokahävikkiä ammattikeittiöissä, koska se tekee hävikin joka päivä näkyväksi. Artikkelissa todetaan, että onneksi suomalaisten kokkien ja ruoka-ammattilaisten asenne on kunnossa, eli hävikkiä halutaan jatkuvasti pienentää. Nyt tarvitaan vain välineitä, joilla se tehdään kiireisissä keittiöissä helposti. Lue täältä lisää!  PS. Lue myös Ravintola Nollasta kertova artikkeli sivulta 18 sekä johtavan hävikkiasiantuntijamme Eveliina Lindellin kolumni sivulta 23!

Ravintola Nollassa yhdistyvät trendit ja järki

16.04.2018|

Hävikkimestari on rantautunut myös Ravintola Nollaan, Helsinkiin. Keskeinen osa ravintola Nollan toimintaa on kaiken hävikin minimointi, niin ruuan kuin muun jätteen suhteen. Se vaatii koko ravintolan pitämisen ajattelutavan muuttamista. Kaikessa pitää olla halu toimia ekologisesti, halu vähentää roskaa, joka koskee erityisesti pakkausmateriaaleja. Lue blogistamme, mitä Ravintola Nolla tekee ja miten se on onnistunut hävikin vähentämisessä. Katso samasta aiheesta myös video!

L&T:n Ympäristöpalveluiden työntekijät tutustuivat Hävikkimestari-sovellukseen kotonaan – yhteensä 37 kg hävikkiä kirjattiin

5.02.2018|

L&T:n Ympäristöpalveluiden työntekijät pääsivät heti vuoden aluksi kokeilemaan Hävikkimestari-sovellusta oman kotitaloutensa ruokahävikin seurantaan. Kokeilu otettiin vastaan innostuneesti ja siihen ilmoittautui 50 työntekijää. Ravintoloiden ruokahävikin minimoimisen mahdollistava palvelu räätälöintiin kotitaloushävikin mittaamiselle sopivaksi ja sitä käytettiin päivittäin kahden viikon ajan. ”Hävikkimestarin käyttö vaikutti omaan käyttäytymiseeni hävikin tehokkaammalla tarkkailulla. Jääkaapin sisältöä tuli mietittyä tarkemmin ja sinne jääneistä ruoista tuli tehtyä normaalia enemmän uutta syötävää. Roskiin päätyi siis vähemmän ruokaa kuin ennen. Kun pääsee itse kokeilemaan uutta tuotetta, on siitä paljon helpompi puhua myös [...]

Uusi vetäjä L&T:n Hävikkipalveluille

4.12.2017|

Hävikkipalveluiden uutena liiketoimintapäällikkönä on 1.11. aloittanut Jarna Hyvönen. Jarna siirtyi L&T:lle Reddalilta ja hänellä on vankka kokemus asiantuntijapalveluiden myynnistä ja tuottamisesta. Hävikkimestarin kehitystiimissä toimii useita eri alojen ammattilaisia, jotka yhdessä asiakkaiden kanssa kehittävät Hävikkimestaria toimivaksi uusiin ympäristöihin ja uusiin käyttötapoihin. Saat Hävikkimestari-tiimin kiinni edelleen asiakaspalvelustamme: havikkimestari@lassila-tikanoja.fi tai puh. 010 309 8100